Keddi Kilenc tipp, ha esküvőre hívtak

2016. 07. 12. 5 hozzászólás

 

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy rutinos esküvőre-járó vagyok. El sem kezdem számolgatni, hogy a saját esküvőnk óta hány boldog igent láthattam, de idén például 5-öt volt/lesz szerencsém végignézni. És ha hiszitek ha nem, én ennek örülök – jó persze, vannak hátulütői… például még mindig nem tudom mit veszek fel most szombaton :).

Így aztán bátran gondoltam végig, hogy mi az ami többször merült már fel kérdésként egy-egy esküvővel kapcsolatban a környezetemben, és mi az ami szerintem jól jöhet, ha nem vagy túl jártas ebben a világában. Remélem hasznos tanácsokat találtok itt, és segíteni tudok abban, hogy az ifjú pár napja számodra is jól teljen. Persze tudnék még mit írni, mert eléggé bőre szabták a mondókámat esküvő témában, de igyekeztem az “alapokat” kiválasztani.
Az illusztrációk forrásait megtaláljátok a Keddi Kilenc Pinterest táblájára tűzve, ITT

 

1.
Általában ha az ifjú pár pénzt kér, akkor a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy mennyi legyen az annyi? Vannak íratlan szabályok, miszerint annyit vigyél, amennyibe kerülsz nekik kb, azon felül pedig amennyit még a szíved diktál. Azonban én személy szerint inkább úgy vélekedek, hogy annyit vigyél, ami még nem fog fájni, ha hiányzik a kasszából, és jó szívvel szánod a párnak, mert ők is azt szeretnék, ha nem lennél miattuk szomorú.
minta
2.
Ha nem szeretnéd a hagyományos módon, borítékban odaadni a pénzt, akkor számos kreatívabb módja is van a dolognak. Mi kaptuk egy nagy börge rizsben elrejtve, de egy nagyobb baráti társaságunk például kémcsövekbe tette, egy-egy kedves (és könnyfakasztó) üzenet kíséretében. A legjobb barátnőm elrejtette a szobámban a borítékot, és csak egy “térképet” adott hozzá.
minta
3.
Ha teheted (legalább) a szertartások közben ne fotózz. Hidd el, nem az általad készített huszonnyolcadik kép fog hiányozni a gyűjteményből, ellenben igencsak útban leszel a hivatalos képen! Azért vannak a hivatásos fotósok, hogy jó kép készüljön a fontos pillanatokban a párról és a násznépről is. Ha a fényképezőgép mögé bújsz, pont az a romantika fog eltűnni, amit te is meg akarsz örökíteni… Inkább figyelj a szerelmesekre, és éld át velük a nagy pillanatot.
minta
4.
Mindig nagy kérdés az, hogy mikor adjuk oda az ajándékot. Ezen kár stresszelni, mert minden bizonnyal meglesz a helye. Ha a vőfély, vagy a ceremóniamester nem mondja, akkor keress olyan időpontot, amikor a legkevésbé szakítod félbe az ifjú pár egyéb teendőjét. Az esetek többségében azonban hivatalos helye van az ajándék átadásának, csak legyen türelmed megvárni, hogy mikor jön el a pillanat. Sokszor például a menyecsketánc alatt szokták, de van, hogy a vacsora két fogása között van erre kijelölve külön időpont.
minta
5.
Ha csak a szertartásra hívtak, akkor inkább valami kedves, személyes ajándékkal lepd meg a párt, nem várnak el tőled ők sem nagy dolgokat. Ha teheted a vendégváráson (ha hivatalos vagy oda), vagy a gratuláció után/végén add oda, mert a gratuláció közben, mikor mindenki más is gratulálni szeretne nekik csak útban lesz a kezükben az ajándékod. Légy türelemmel, meglesz a megfelelő pillanat, csak meg kell várni, és az a néhány perc várakozás igazán belefér.
minta
6.
Ha valami miatt nem tudsz menni, ne halogasd a visszamondást, mert van ahol már az esküvő előtti hét elején kérik a létszámot a pártól, és kellemetlen tud lenni, ha későn szólsz. Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy létszámkorlát van náluk, és lehet, hogy a helyedre tudnak hívni valakit, aki így beleférne. Hidd el, ha kellő tapintattal és időben szólsz, nem fog megharagudni rád a pár, maximum csak sajnálni fogja, hogy nem tudsz ott lenni.
minta
7.
Olyan ruhát vegyél fel, amiben jól érzed magad, de megadja a tiszteletet az eseménynek. Vannak akik átöltöznek a vacsorára, és ez is teljesen rendjén van. Én nem szoktam, de én nem is feszengek az elegánsabb ruhákban. Az illik-nem illik kérdéskörét tekintve pedig legegyszerűbb, ha megkérdezed a menyasszonyt (lehetőleg ne az esküvő előtti héten zaklasd ezzel), hogy bánja-e, ha feketét, pirosat, fehéret, rövidet, hosszút, nadrágot stb. veszel fel.
minta
8.
Kiegészítők tekintetében is törekedj a harmóniára és az egyszerűségre. A “kevesebb több” elvét követve, nem lőhetsz mellé, mert tetszik – nem tetszik, nem te leszel a lényeg. :). Táska ügyében egyszerűbb egy kis kézitáska, de igazából az asztal alatt bármi elfér. Egy lapos talpú cipőt mindenképpen vigyél magaddal, jó lesz azt átvenni, ha máskor nem is, de a hazafelé úton mindenképpen.
minta
9.
Sokan szeretnek sminkeshez és fodrászhoz menni ilyenkor, és ha te is ilyen vagy, ne is habozz :) menj. Ha azonban nem tudod menj-e, igazából nincsen kedved, de nem vagy biztos magadban, akkor én, a tapasztalatok alapján azt tudom mondani, hogy hidd el, elég lesz ha hajat mosol, esetleg feltűzöd és annyi sminket teszel fel, ami nem zavar, mert mint mondtam külsőségeket tekintve amellett, hogy ünnepi vagy érdemes a kényelemre is törekedni, mert a pár azt szeretné ha te is jól éreznéd magad a Nagy Napjukon.
minta

5 hozzászólás

 • encso 2016. 07. 12. at 18:14

  Szuper lista, a hétvégén lesz az esküvőm, ezt kb minden vendégünknek elküldhetném. Nagyon jól összefoglaltad a lényegesebb kérdéseket! ;)

  • Reka 2016. 07. 13. at 09:32

   Örülök, ha így gondolod!! :)
   És ami a lényeg: SOK BOLDOGSÁGOT NEKTEK! Élvezd és éld meg a nagy nap minden pillanatát!!

   • encso 2016. 07. 13. at 13:08

    Köszönjük szépen! Nagyon várjuk már, biztos csodás nap lesz ;)

 • Zsuzsa 2016. 07. 14. at 16:08

  Ilyenkor (is) nagyon örülök, hogy összvisz 10-en voltunk az esküvőnkön és ilyen firlefrancokkal nem kellett se nekünk, se másnak foglalkozni. De persze ízlések és pofonok.
  Szerintem sok vendég, főleg a fiatal lányok, elfelejtik, hogy nem ők mennek férjhez és kisség túlpörgik a dolgot, pedig kb. tök mindegy miben megy és van-e sminkje stb. Mert vendég.

  • Reka 2016. 08. 22. at 13:28

   :) A kis esküvőnek a romantikája melett ez az egyik előnye :)
   Hát igen, előfordul ez a lányokkal. :)

  Leave a Reply

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  ×