Keddi Kilenc – Tény a kávéról

2015. 09. 29. 1 Comment

Natinál olvastam először egy nagyon klassz posztban, hogy ma van a kávé napja, aztán szépen sorban jött több forrásból is a “hír”. Szóval gondoltam ha már ennyire szeretem jómagam is a kávét, és ha már kedd van, akkor miért ne szentelhetném ennek a mai posztomat. Így kicsit utánajártam az interneten, hogy milyen érdekességek kapcsolódnak a kávéhoz, és alig győztem válogatni, hogy mit emeljek ki közülük. Végül azért csak sikerült leredukálnom, így lett ma ez ilyen kávés keddi kilenc.

1.
A kávé a második legnépszerűbb ital a víz után. Hát nem csodálom, mert sokszor az első gondolatunk reggel a kávé. Pedig a víznek is élénkítő hatása van, tudtátok? Persze, hogy tudtátok, a csapból is ez folyik… szó szerint. :)
minta
2.
Az 1848-as forradalom is egy kávéházból indult – ugyebár ez nem újdonság senkinek, de az már lehet, hogy az, hogy a francia forradalom és az amerikai polgárháború is onnan indult.
minta
3.
II. Károly, angol király lehet, hogy a jövőbe látott, mert 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, ugyanis attól tartott, hogy a kávéházakban pletykálnak róla és a királynéról. Szegény nép… csoda, hogy nem írtak a sanyargatóról verset, mint Edward királyról.
minta
4.
Hű.. ha a kőolaj válságok elmúlnak, lehet hogy kávéválságok lesznek, ugyanis “A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja.”
minta
5.
Vicces, hogy állítólag – de olvastam mást is – a legnagyobb kávéfogyasztó országok az észak-európai államok: Finnország, Norvégia, Izland és Dánia, viszont a kávé ugyebár az egyenlítő környéki országokban terem a legjobban. Hát persze, hogy mindig az kell ami nincs. :)
minta
6.
20 ember összesen 62 csésze kávét iszik az irodákban. Odapörkölünk a munkáltatóknak! :D
minta
7.
Sokunk kedvence, a cappuccino – amit egyébként úgy kellene helyesen írni, hogy kapucsínó – a ’csuklya, kapucni’ jelentésű capuccio szóból ered. Szóval legközelebb ha az öledbe öntöd a kávét, mondhatod, hogy a fejedre akartad, csak elvétetted.
minta
8.
Egy kis személyes: egyike vagyok azon ritka egyedeknek, akik az egyetem alatt nem kávéztak, csak maximum 1-2 automatás kávét ittam meg. Akkor kezdtem el rendszeresen kávézni, amikor dolgozni kezdtem, mert az irodában a kávéfőző frissen őrli a kávét, és az az illat…
minta
9.
Aki követ instagrammon, az láthatta már milyen csodásan rétegzett kávékkal szokott kényeztetni a férjem. A titok (legalábbis ennek a fajtának a titka) a sorrendben rejlik: édesítő (szirup, méz, cukor, semmi) tejhab és a tej, és csak a végén a kávé.
minta
(forrásaim: 1,2, 3, 4,5,6,7)

1 Comment

  • Réka 2015. 10. 01. at 08:18

    Egyetem alatt szoktam rá a kávéra, a mai napig állítom, hogy a fizkém I. négyesemet neki köszönhetem :-) Szintén az egyetem alatt bármilyen olcsó kávéval beértem (éljen a csóró egyemista :-)), de így 28 éves fejjel már nagyon válogatós vagyok. Most, hogy eggyel többen vagyunk, nem kávézom, gyakran a gondolatától is kiráz a hideg, de azért hétvégente egy-egy Manhattani Kókuszkávé (Frei) néha belefér :-)

  • Leave a Reply

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    ×