Keddi Kilenc amit megtehetsz magadért akár minden héten

2016. 11. 15. 4 hozzászólás

Azt mondják az, hogy ilyen korán sötétedik, sokaknál okoz depressziót vagy valami ahhoz hasonlót – és én hiszek nekik. Elhiszem, mert a lelkünknek lételeme a fény, anélkül nehezen tud szárnyalni…ugyanis állandóan nekimegy a sötétben mindenfélének.

De ki mondta, hogy csak a külső fényességgel világíthatjuk meg az útját? Ha harmóniába tudunk kerülni önmagunkkal és a világgal, akkor a belső fényünk majd segít átvészelni ezt a borongós időszakot. Elgondolkoztam mik azok, amiket megtehetek önmagamért minden héten, hogy egy kis fényt hoznak az életembe. Összeírtam őket, és most itt Ti is elolvashatjátok… sőt, megtehetitek ti is magatokért mindezeket.
A képeket most is mint mindig, megtaláljátok a Keddi Kilenc pinterest tábláján is, bár örülök a télnek, mert szeretem, azért egy kis tavaszt csempésztem a bejegyzésbe. Ezzel a technikával már én is próbálkoztam tavaly, posztoltam is Instán. Azért ezek a képek impozánsabbak. :)

1.
Írd le a terveid
De ne csak simán papírra vesd őket, hanem teremtsd meg a körülményeket. Keress 15 nyugodt percet a napodban. Gyújthatsz egy gyertyát is, kapcsolj valami megnyugtató zenét. Írd fel a papír sarkába azt a dátumot, amikorra el akarod érni céljaidat, mintha egy aznapi naplóbejegyzés lenne. Ezután írd le amit szeretnél, de jelenidőben, és figyelve a fogalmazásra! Például “Jó bejárni a munkahelyemre”. A lényeg, hogy szentelj kellő figyelmet annak, amit szeretnél, és képzeld el, hogy már megvalósult.
minta
2.
Egyél valami igazán finomat
Sokszor vagyunk a “gyorsan dobjunk össze valamit, hogy ne haljunk éhen” hívei, mert rohanunk ide-oda. Hetente azonban legalább egyszer – szerintem minden nap, de ez sokak számára nem élhető – időt kell szánni arra, hogy azok közül amiket igazán szeretünk gondosan kitaláljuk és elkészítsük az ebédünket, vacsoránkat. Amikor pedig eljön az evés pillanata, fontos, hogy kiélvezzük az ízeket, és ne a laptop vagy a tv mellől lapátoljunk.
minta
3.
Alkoss valami szépet
Már a főzés is egy művészet, de aki esetleg ebben nem tuja kiélni magát, annak még számtalan lehetősége van. Az ember természeténél fogva szeret alkotni, így a lelkünknek biztosan jót tesz az. Nem kell Da Vinci festmény vagy szobor legyen, elég ha például csak a színező mellé ülünk le. Vagy ha egy tálba elrendezünk néhány évszakhoz illő termést. Vagy kivágunk egy hópihét és az ablakra ragasztjuk. Az alkotás a lényeg!
minta
4.
Nevess magadon
Mindannyian kicsit kétbalkezesek tudunk lenni néha… vagyunk akik gyakrabban, de akkor is mindenki tudja milyen érzés valami “idiótaságot” csinálni. Ezeket általában nem lehet már megnemtörténté tenni… jobb ha ahelyett, hogy ostorozzuk magunkat, inkább nevetünk rajta. De ha te olyan szerencsés vagy, hogy nem csinálsz legalább heti egy balgaságot, akkor is nagyon fontos, hogy tudj viccelődni és nevetni. Tudom, ez nem feltétlen jön MAGától…de a MAGot, azért el lehet ültetni, hátha mégis kikel.
minta
5.
Tarts áramszünetet
Nincs időd a pihenésre? Tedd a szívedre a kezed… esténként hány órát töltesz el a kütyüiddel? TV, laptop, tablet, telefon mind-mind az estéink vidám társai. Khm. Néha tegyük el őket, legalább estére. Nem találtam fel a spanyolviaszt ezzel a ponttal, de nem is lehet kihagyni ebből a listából. Mennyivel megnyugtatóbb egy könyv, egy magazin, egy társasjáték vagy csak egy jó beszélgetés estére, nem igaz? De nincs időnk rá… vagy mégis?
minta
6.
Légy naplopó
Kicsit csúnyán nézek még magamra is, hogy ezt leírtam. Néhány óra amikor nem érdekel, hogy ott a mosatlan edény, hogy főzni kellene, és még az az e-mail is vár rám… ehelyett csináljak valamit, aminek az “égvilágonsemmihaszna”?! Igen! Ne túl gyakran, mert akkor egy e-mailből 25 lesz, de néha el kell engedni a kötelezőket, és nem addig halogatni a pihenést, amíg az már csak az alvással lesz egyenlő… mert minden nap lesz mosatlan, éhes száj és munka is… de az időnk nem végtelen.
minta
7.
Virágot a házba
Biztos vagyok abban, hogy nem először sőt nem utoljára írom le, hogy mennyire fontos, hogy virágokkal és növényekkel vegyük magunkat körbe. Ebben a sötét időben pedig még fontosabb, mert azt a bizonyos lelki fényt hozzák az otthonunkba. Három szál rózsa mosolyog rám a laptop mellől most. És én visszamosolygok rájuk.
minta
8.
Kedvesség a testnek
Fordítsunk legalább hetente egyszer egy kis figyelmet arra, hogy a testünk is kényeztetve legyen! Lehet, hogy az csak egy átlátszó körömlakkban valósul meg, vagy egy hosszabb hajmosásban, még jobb ha egy kis sportban, vagy esetleg egy masszázsban. Az a lényeg, hogy ne hanyagoljuk el önmagunkat testileg sem, mert a testünk nélkül nem tudunk adni a világnak a lelkünkből.
minta
9.
Adj
Merj adni magadból, ne félj az ítélettől. Tégy valami jót másért. Elég ha csak írsz egy barátnődnek, hogy hogy van, hogy elmesélhesse valakinek. Nem kell milliókat átutalni egy alapítványnak, elég ha a nap végén amikor te is fáradtan vásárolsz, kitartást, vagy jó pihenést kívánsz az eladónak esetleg hazafelé rámosolyogsz a buszsofőrre. Adj a fényedből, mert ragyogóvá tesz!
minta

4 hozzászólás

 • Annszofi 2016. 11. 15. at 22:51

  Ezek szépek és jók, az utolsó a kedvencem, valóban egy apró gesztus is szebbé tudja varázsolni másnak az egész napját. :) Tipikusan az vagyok, aki kitartást kíván estefelé az eladónak; nekem is nagyon jól esik egy-egy kedves szó, mikor én kasszázom a munkahelyemen. Szeretem, hogy igyekszel mindig mindenben a szépet és a jót keresni, és általában meg is találod. Szerencsés vagy, hogy ilyen lelked van. <3 :)

  • Reka 2016. 11. 30. at 07:44

   Olyan jó, hogy más is igyekszik figyelni!
   Köszönöm szépen!

 • Nita 2016. 11. 16. at 22:46

  Annyira szeretem a bejegyzéseid, már olvasni is nagyon megnyugtató.
  Ezek közül én párat alapvetően szoktam “tartani”, például este míg párom fürdik bekuckózom az aktuális könyvemmel vagy most az aktuális adventi újsággal, az eladókra mindig mosolygok még ha ők morcosak is, ami sokszor érthető a nap végén, és valamiért engem megtalálnak a tömegközlekedésen az idősek vagy egy kicsit hóbortos alakok, akiktől amúgy néha hallok/tanulok is valami újat. ☺
  Kifogom próbálni azokat a pontokat amiket eddig még nem tettem vagy csak ritkán és köszönöm ezt a bejegyzést meg a nyugalmat amit áraszt a blogod. ☺

  • Reka 2016. 11. 30. at 07:41

   Nagyon Köszönöm, hogy ezt megírtad, olyan nagyon jól esett!

  Leave a Reply

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  ×