Húsvét ahogy én élem

2015. 04. 03. 11 hozzászólás

Elkezdtem gyűjtögetni még a hét elején szép húsvéti dekorációkat. Tényleg elég mutatós képeket mentegettem le, de valahogy folyamatosan azt éreztem, hogy valami nem stimmel. Kattogott az agyam, hogy miért, de semmi sem tetszett. Aztán rájöttem, hogy az a probléma, hogy nem igazán tudok azonosulni a dekorálós Húsvéttal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem tetszenek, mert szeretek pepecseleni, dekorálni, jó volna a Húsvéttal így is foglalkozni, de valahogy 1-2 apróságnál többet nem éreznék magaménak ebben az ünnepben. (Tavaly például ez az apróság az volt, hogy sütöttünk egy húsvéti tortát. Szebb lett mint finom. :D )

Sok nagyon jópofat ötlet van pedig, ez például  nagyon megfogott. :)

9. Édesszájú

Elkészítéshez kattintsatok a képre. A videó 10. percétől mutatja, és bár nem magyarul beszél, szerintem érthető :)

Tetszenek a képek pedig, de egyszerűen nekem a Húsvét valahogy nem ilyen. Számomra sokkal inkább belső ünnep ez, hiszen mindez annak az ünnepe, hogy Jézus értünk adta az életét. Illetve a Nagypéntek  – azaz ma – ennek az ünnepe. Olvastam is emiatt ma egy-két lelki értekezést, s érdekes dolgot véltem felfedezni bennük, amire eddig nem gondoltam. Illetve amit nem fogalmaztam meg. Mindig kicsit szívszorongatónak éreztem Nagypénteket, mint ahogy azért az is… de ha az nincs, akkor hogyan lehetne Húsvét Hétfője, ami viszont örömmel és boldogsággal teli, a feltámadás ünnepe!

golgota

Szóval ahogy a képek gyűltek, én meg éreztem, hogy ez így nem egészen jó, elgondolkoztam, hogy nekem milyenek is a Húsvétjaim.

Sok húsvéti ünnepen nem is vagyok itthon, hanem haza utazunk (Ezen a szófordulaton magam is mindig jót derülök, de nem tudom másképp mondani :) ) Otthon  – Erdélyben –  valahogyan egészen más a hangulata ennek az ünnepnek . Ott valahogy még jobban élnek a hagyományok, és a locsolkodásnak is sokkal nagyobb élménye van. Emlékszem, egyszer egy kolozsvári barátnőmnél voltam Húsvét hétfőjén, és hihetetlen volt, hogy eljöttek az osztálytásrai, hogy egész nap jöttek és mentek az fiúk és a férfiak. Szép volt. Meg nekem kicsit kínos, mert mindig el kellett magyarázni, hogy ki is vagyok és mit keresek ott. :)

Bár nem hiányzik, hogy ezerféle kölnitől illatozzam – mondjuk nem olyan nagy dolog este hajat mosni – azért kicsit sajnálom, hogy évek múlva talán már ennyire  sem lesz benne a Húsvétban a locsolkodás öröme, mint most.  Tavaly például nem szerettem volna otthon ülni egyedül  – és mivel senki nem is jött hozzánk (de ha igen sem voltam otthon :D ) – ezért elkísértem locsolkodni Istvánt. Nagyon mókás volt, pedig csak néhány helyre mentünk.  Ezzel én is a hagyomány ellen mentem kicsit, tudom. :) De vittem magammal a tojásokat, hogyha locsolóba botlanék, hát ne okozzak csalósást!

Szóval jó kis dekorációs képeket terveztem, de végül mást hoztam. Számomra a Húsvét ezekkel a “képekkel” festhető le:
Tojás, retek, sonka trió reggelire

Templom,

Tojásfestés,

Locsolkodás, sütemény, beszélgetés.

Apropó tojásfestés! Minden évben hagymahéjjal (is) festjük a tojást, és a mintát rá növényekkel rakjuk. Itt van a tavalyi műveim egy része:

tojás

A művelet nem bonyolult egyébként. A hagyma héját le kell szedni és fel kell forralni, miközben a megmosott és keményre főzött (bár egyébként amikor színeződik, akkor is fő, szóval lehet csak akkorra is hagyni)  tojásokra harisnyával odafogjuk a leveleket. Az egyik kedvenc részem mindig a növény gyűjtögetés,  vadászom a szívecske alakú leveleket. :) Ha a növényeket is benedvesítjük könnyebben odatapadnak. A harisnyát szépen ráterítjük, és cérnával ráerősítjük. Mehetnek is a hagymás lébe. Szép pirosas-barnásak lesznek. Amikor pedig megvan a kellő szín, egyszerűen csak levágjuk a harisnyát. Hogy a tojás szép fényes legyen, egy kis darab szalonnával át lehet kenni. Nekem nagyon tetszenek. :) Öko tojásfestés. ITT szépen illusztrálva is van a folyamat.

Számomra ilyen a Húsvét. Biztosan fog kicsit változni minden, ha már saját háztartásom lesz, de az alapkövek akkor is ezek maradnak.

A többi pedig, lelki boldogság…

7. Szende

Boldog Húsvéti Ünnepet Nektek!

 

11 hozzászólás

 • kéktoll (-; 2015. 04. 03. at 13:15

  érdekes és szép gondolatok :) én személy szerint ki nem állhatom a Húsvétot, az viszont mindig nagyon különleges dolog számomra, hogyha megismerhetem valakinek az érzéseit ezzel az ünneppel kapcsolatban; valakiét, akinek sokkal többet jelent ez a nap, mint amit nekem valaha is jelenteni fog :) köszönöm, hogy ismét jobban megismerhettelek! :)

  • Reka 2015. 04. 03. at 13:26

   :) Eszembe jutottál ám miközben írtam :) Örülök, hogy elolvastad!
   Közben eszembe jutott, hogy azért pl általános iskolásként néha volt, hogy nem örültem az ünnepnek, mert olyan rövid idő alatt utaztunk olyan nagyon sokat, hogy igazából akkor csak azt éreztem, hogy ahh.. autóban ülés… és mivel nem viselem mindig jól az autóutat, ezért néha az érzelmeim közelebb voltak a nem kedveléshez. Ugyanakkor a tojásfestéshez való virágkeresgélés akárhol voltam és vagyok mindig ugyan olyan lelkesedéssel tölt el, mintha óriási kincseket keresnék.

 • DoRcY 2015. 04. 05. at 16:53

  Kellemes Ünnepeket nektek is! Nálunk régen iszonyú nagy hagyománya volt a húsvéti locsolkodásnak, sokan jöttek a fiúk, rokonok, szomszédok, az egész osztályom, szódával, kölnivel. Nagyon jó hangulatú volt :) Ahogy idősödtünk sajnos ez egyre inkább elmaradt, ma már nem igazán járnak az emberek locsolni. Én nagyon sokszor dolgozom is Húsvétkor. Pl. ma is, most is. Egyetértek veled abban hogy ez inkább belső, lelki ünnep kellene legyen. Nálunk mindig van valami kis dekor, barka-fa, tojások, pár nyuszika, az ünnepi asztalt is szépen megterítjük ilyenkor, hozunk be vágott virágot. Jó a léleknek is, jól esik ránézni :) Idén én is ismét próbálkoztam ezzel a virágos megoldással a tojásfestésnél. Sajnos, asszem béna voltam, kb. 3 darab lett értékelhető… Jobban rá kellett volna szorítani a harisnyát. Viszont a kezemet legalább “szép” lilára befogta mindenhol a festék :D Na nem baj.. majd jövőre!

  • Reka 2015. 04. 08. at 13:22

   :) Teljesen igaz, hogy a léleknek is jó a szép! A dekorációt főleg arra értettem egyébként, hogy nyuszik mindenhol, meg nem is tudom… A vágott virág mindig minden körülmények között nagyon szívmelengető egyébként. Én rendetlenség ellen használom. :) Ha van virág, akkor ahhoz, hogy érvényesüljön, rend is kell legyen :)
   Vannak amúgy növénykék amik rakoncátlanabbak. lehet az is okozhatta a gondot :) Én meg idén nem találtam szívecskét, de nem baj… túlélem valahogy :)

 • Kata_mosoly 2015. 04. 08. at 12:35

  Korábban egyáltalán nem hozott lázba a húsvét, az elmúlt években viszont egyre fontosabbá vált számomra. Nem is maga a húsvét, hanem az ünnepek általában. Ráébredtem arra, hogy mennyire kevés időt tudok tölteni a vidéken élő családommal, és talán emiatt érzem azt, hogy ezek az alkalmak azok, amikor valamit betudunk pótolni. Amióta a férjemmel új családot alkotunk még inkább így van ez, fontos számomra, hogy legyenek hagyományaink, hogy értékeljük az együtt töltött pillanatokat. Szeretem elővenni nagymamám régi receptjeit, ilyenkor nézzük át a családi fotókat, hátra hagyjuk a nehéz napokat és élvezzük ezt a pár napot. Szerencsére mindkettőnk szülei egy városban laknak, és miután szinte már idilli a viszony a két család között, közösen ünnepelünk, vagyis most már egy nagy családként :) Jó érzés volt olvasni a gondolataidat :)

  • Reka 2015. 04. 08. at 12:58

   Én pedig nagyon köszönöm a Te gondolataidat!!! Igazán jólestek!
   A nagymama receptjei pedig mindig nagyon jók tudnak lenni! :)

 • Bokor Boglárka 2015. 04. 10. at 21:13

  Most találtam a blogodra és be kell valljam, hogy visszaolvastam az összes bejegyzést. Imádom!♥
  Megkérdezhetem, hogy Erdélyben melyik régió az otthonod? ( a lakcímet nem kérdezem, mert lehet az már túl személyes lenne).Én is erdélyi vagyok . :D

  • Reka 2015. 04. 13. at 09:54

   Szia! Ó nagyon kedves tőled, jó sokat olvashattál akkor <3, nagyon nagyon jól esik!!
   Persze, hogy megkérdezheted :D Kolozsvár és Udvarhely, de Csíkszeredán születtem. :D
   Te hová valósi vagy?

   • Bokor Boglárka 2015. 04. 13. at 14:56

    Sepsiszentgyörgyön születtem és közvetlen mellette egy faluban élek. Brassóba járok egyetemre. :-)

    • Reka 2015. 04. 27. at 11:46

     Szentgyörgyi a nagynéném és a sógornőm is, így az a környék sem ismeretlen számomra ;)

     • Bokor Boglárka 2015. 04. 27. at 14:09

      De jó! Ennek igazán örülök! :)

  Leave a Reply

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  ×