® Hét dolog, ami segít nekem stresszes időszakban

 

Az elmúlt hetem nagyon nehéz volt. Főként munkahelyi problémákkal kell megküzdenem mostanában, mert elég sok személyi változás történik a közvetlen környezetemben. Sokan akiket nagyon szeretek elmennek… bár azt gondolom, hogy a maradó csapattal is jó lesz együtt dolgozni, illetve bízom abban, hogy az újakkal is, de szó mi szó, nem könnyű most. Ráadásul a munka is sok, ami bajnak nem baj, csupán kicsit tovább bonyolítja a helyzetet. Így megy ez hetek óta, de valahol a múlthéten csapódott le az egész. Minden nap már-már a sírás szélén álltam, és volt, hogy nem is csak a szélén… talán a csütörtök volt a mélypont, amikor is rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább, valamit kezdenem kell magammal.

Alapvetően, a mindennapi szóhasználattól eltérően, a stressz nem az ellenségünk. Hiszen olyan helyzetekben leszünk stresszesek, amelyeknek sokszor változást hoznak az életünkbe, vagy amelyek esetében a megszokottól nagyobb teljesítményre van szükség tőlünk. Ismeretlen és változást hoz, ezért billenünk ki ilyenkor az egyensúlyunkból.
Persze vannak az életben olyan helyzetek, amelyek legfőképpen azért rosszak, mert egyszerűen nem tudunk tenni ellene. A tehetetlenség pedig nagyon kiborító… de az ilyen helyzetekben is tudunk tenni azért, hogy ne legyőzzön minket a szituáció, hanem megerősítsen. A kérdés tehát nem is az, hogy hogyan lehet kikerülni a stesszt – mert azt hiszem a mai világban ez már-már lehetetlen – hanem, hogy ne merítsen ki minket.

És mivel a tél úgy tűnik maradni kíván még egy kicsit, ezért egy-két olyan képet választottam, ami a szépségeit mutatja meg, hogy ne bánkódjunk miatta – főleg mert felesleges. A képeket a KV (azaz Ked(d)vcsináló ;) ) Pinterest tábláján megtaláljátok.

 

1.
Ismerd (f)el
Mivel hetek óta inkább arra koncentráltam, hogy fusson a szekér,  a lovaimmal pedig nem is törődtem. Nem csodálom, hogy a múlthéten elfáradtak. Nehéz elismerni ha az ember valamire nem reagál a legjobban, de talán sokszor felismerni még nehezebb. Éppen ezért ez az első lépés. És nem, nem ciki, hogyha néha kicsit maga alá temet az élet.
minta
2.
Levegő, víz, mozgás
A stresszes helyzet mindig zajos. Ha másért nem, akkor azért mert a fejünkben lesz tőle zaj. Éppen ezért kell olyan elemekkel körülvenni magunkat, amik tiszták. Bár unalmas, de a kiemelt trió tényleg hatékony. Akár unjuk, akár nem, a víz és a mozgás nagyon jó hatással van a mentális és a fizikális egészségünkre is. A levegő pedig… nos az azon túl, hogy nélküle nehéz élni, egy jó légzéstechnikával sokat segíthetünk magunkon. Néhány mély levegő, és egy kicsit máris jobb.
minta
3.
Beszélj
Bár alapvetően nem vagyok az a fajta, aki nem mondja el, ha baja van, de határozottan az a fajta vagyok, aki inkább csak röviden tér ki a dologra, és hajlamos eltussolni, miszerint nincs is semmi baj. Helyette jó sokat beszélek másról. Nem jó stratégia, mert csak egy hajszálnyival jobb, mintha nem is mondanék semmit. És persze csak akkor veszem észere, hogy már megint gyűjtögettem, ha néhány egyedül sírás után véletlenül megtalál valaki, akinek aztán a nyakába zúdítok mindent. Asszem nem kell kitérnem arra, hogy mi a tanulság.
minta
4.
Rakj rendet
Lehet, hogy te az a fajta ember vagy, aki körül mindig rend van… nos akkor ugorhatsz a következő pontra. Én nem az vagyok sajnos, viszont így legalább leírhatom, hogy határozottan jót tett a lelkemnek, hogy rendet tettem magam körül. Átláthatóbbak így a feladataim is, és ezzel egy kis zajt már ki is tudtam iktatni a sok közül.
minta
5.
Időzítő
Van amikor egyszerűen képtelenek vagyunk rávenni magunkat dolgokra… minden nehéz, meg amúgy is hagyjon minket békén a világ. A halogatás pedig mint tudjuk, csak halmozza a bajokat. Jó taktika, ha beállítunk egy időzítőt, és hallgatunk magunkra, hogy abban a fél, egy- két órában márpedig odatesszük magunkat. Ha pedig ez sikerül, máris könnyebb lesz kicsit a lelkünk, és a sikerélmény is mosolyt csal az arcunkra.
minta
6.
Valami ami kizökkent
Leghatározottabban rajtam azonban most az segített, hogy megengedtem magamnak egy kis kirándulást. “Székesfővárosunkba” látogatok hamarosan másfél napra, hogy kicsit a szekerem pihenjen, és abrakoljanak a lovak. :) Persze nem kell feltétlenül elutazni, azt gondolom itthon is megtaláltam volna azt, ami segít. Egy kirándulás a közelben, egy mozi egyedül (legutóbb ez volt a terápiám), egy vacsora a barátokkal… bármi, amit rég csináltál.
minta
7.
Idő
Az élettel az a helyzet, hogy zajlik. Akár elfogadjuk a nehézségeit, akár elmerülünk benne, akár a saját oldalunkra állítjuk őket, megy rendíthetetlenül előre. Vannak helyzetek, amikor valóban nem tudunk más tenni, mint megvárni, hogy rendezettebbek legyenek a dolgok körülöttünk, és bízni saját magunkban, hogy képesek leszünk kibírni. Addig is pedig egy nagy séta, mély levegő és #hiszünkaboldogságban.
minta

Egy hozzászólás ehhez: “® Hét dolog, ami segít nekem stresszes időszakban

  1. Hozzá tenném a 8. pontot, hogy elengedni. Amennyiben a helyzet engedi gondolkozzunk el azon mennyire számít, és megéri e a problémán fennakadni. És inkább arra koncentráljunk, hogy ne befolyásolja annyira a napjainak.
    Saját tapasztalatból mondom, néha meg kell próbálni elengedni, nem irányíthatunk mindent. Nehéz, de megéri.
    Puszi, Jutka 😘

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Weboldal (ha van):
Írd be a képen látható szöveget a mezőbe:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .